Press "Enter" to skip to content

Čaroděj ze země Oz

Kniha bola po prvýkrát vydaná v roku 1900 vo vydavateľstve George M. Hill Company pod názvom The Wonderful Wizard of Oz. Od tej doby sa dočkala aj niekoľkých filmových spracovaní.

Dorotka sa pred tornádom nestihla ukryť v pivnici, pretože v dome zabudla svojho psíka Tota. Tornádo ju spolu s domom odnieslo do kúzelnej krajiny. Dom pri pristávaní zabije zlú čarodejnicu z východu. Dorotka dostane ochranné kúzlo od dobrej čarodejnice zo severu a putuje do Smaragdového mesta, v ktorom žije údajne najsilnejší čarodejník menom Oz. Cestou stretne Hastroša, ktorý túži po mozgu, Plecháča, ktorý túži po srdci a Zbabelého leva, ktorý túži po odvahe. Dorotka putuje spolu s touto podivnou trojicou a túži sa vrátiť domov. Ale ich priania môže splniť jedine veľký Oz. Keď prídu do Smaragdového mesta, kúzelník im sľúbi pomoc pod podmienkou, že ho zbavia zlej čarodejnice zo západu. Dorotka, Hastroš, Plecháč, Zbabelý lev a Toto vyhľadajú čarodejnicu, ktorú zničia, Hastroš získa mozog, Plecháč srdce, Zbabelý lev odvahu a Dorotka by mala byť dopravená do rodného Kansasu balónom, ktorý s Ozom odletí do neznáma. Dorotka preto musí vyhľadať pomoc u dobrej čarodejnice z juhu… Pekná rozprávka z pera amerického fantastu, ktorý už počas svojho života na prelome osemnásteho a devätnásteho storočia vo svojich dielach predpovedal príchod robotov alebo bezdrôtových telefónov. Knihe okrem dokonalej atmosféry nechýba ani zmysel pre iróniu. Napríklad čarodejník Oz nie je žiadnym čarodejníkom, ale aj napriek tomu necháva svojich poddaných v domnienke, že jeho čarodejná moc dokáže činiť zázraky. V podstate ide o rozprávku, ktorá istým spôsobom dokáže upútať pozornosť aj dospelých čitateľov.

Poznámka: Knihu som opakovane prečítal – čítal som ju na pokračovanie pred večerným spánkom staršiemu synovi Fabianovi, ktorému sa (určite aj vďaka môjmu pohotovému prekladu českého textu do slovenčiny) veľmi páčila.

Vydavateľstvo
Poradie vydania
Rok vydania
Počet strán
Typ väzby
Rozmery
ISBN

  • Aventinum
  • 1
  • 2004
  • 182
  • pevná, viazaná
  • 170 x 230
  • 80-903284-7-4

(Pôvodne uverejnené dňa 4. augusta 2011 o 14:51)

Be First to Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.